Flamboyant, een levensstijl in de jaren ’30

« Flamboyant, een levensstijl in de jaren ’30  » is een tentoonstelling die charmeert. In het prachtige kader van de Villa Empain wordt het wonderdecennium opnieuw tot leven gebracht. Alles is nep, komt uit verzamelaarshanden en wordt voor de gelegenheid bijeen gebracht. Maar het lijkt wel echt. We wanen ons in de wereld van baron Empain, met zijn hang naar luxe, verre reizen, vrouwelijk schoon. Op het ‘flamboyant’ behangpapaier zijn bovendien meesterwerken bijeen gebracht, van uiteenlopende kunstenaars als Spilliaert, Kandinsky, Van de Velde, Magritte,…Alles aan dit ge(re)construeerde huis roept verwondering op. Het meubilair voelt comfortabel aan, al mogen we er slechts naar kijken. Het is dan ook met voorzichtige schreden dat we de kamers betreden.
Voor mezelf is het een nostalgisch bezoek aan een universum dat optimisme uitstraalt in al zijn verfijning en pracht. Een wandeling in een wereld van glorie, die me ver weg brengt van de troosteloosheid van ons eigen tijdperk. Ik laaf me aan schoonheid zonder meer, een heel andere ervaring dan die waar de Boghossian stichting normaal voor staat.
Niet voor niets lokt deze tentoonstelling een recordaantal bezoekers. Vertaalt zij ons verlangen naar rijkdom? Appelleert zij aan onze esthetische drang?
Hoe het ook zij, een bezoek aan deze expositie is meer dan de moeite waard. Het is bovendien misschien de enige mogelijkheid de Villa Empain in zijn oorspronkelijke tijdsgeest terug te vinden.

Joke Lootens

Flamboyant, een levensstijl in de jaren ’30, tot 6 oktober in de Villa Empain, Franklin Rooseveltlaan 67, Brussel

Soyez le premier à commenter

Poster un Commentaire

Votre adresse de messagerie ne sera pas publiée.


*


Ce site utilise Akismet pour réduire les indésirables. En savoir plus sur comment les données de vos commentaires sont utilisées.